Wereld Erfgoed

Wist u dat van de 10 Werelderfgoederen in Nederland er 2 (+1 genomineerd) in de directe omgeving van De Nijenshof liggen. De eerste twee zijn het Woudagemaal in Lemmer en het voormalige eiland Schokland, de derde (genomineerd) is het gebied van de Maatschappij van Weldadigheid met het hart van de armen-koloniën in Frederiksoord.

De Koloniën zijn op weg om in 2018 de Wereld Erfgoed-status te verkrijgen. Kom naar de Kolonien voordat iedereen dit bizondere gebied ontdekt ......

Maatschappij van Weldadigheid

De koloniën van de Maatschappij van Weldadigheid zijn wereldwijd uniek. In 1818 realiseerde Generaal Johannes van den Bosch een plan om met landbouw armoede te bestrijden; hij pakte de grote problematiek van armoede en criminaliteit aan door de landbouwkoloniën Frederiksoord, Wilhelminaoord, Willemsoord, Wortel en Merksplas (België) te stichten en later de strafkoloniën Veenhuizen, Boschoord en Ommerschans.

Rond De Nijenshof vindt u prachtige culturele en landschappelijke sporen van de Maatschappij van Weldadigheid.

Johannes met een knipoog

Welke Johannes? Johannes van den Bosch..... Die hield in de 19de eeuw de gemoederen bezig en nu opnieuw. Mede door zijn bevlogenheid en visie is het gebied waar wij wonen, geworden zoals het

Fietsen naar Veenhuizen

Een flinke fietstocht of een mooie autorit brengt je via bos, veen en zandverstuiving (Het Aeckinger Zand) naar Veenhuizen. Wij verzorgen graag een goedgevulde picknickmand of - fietstas om onderweg lekker te picknicken. In Veenhuizen bezoek je het gevangenismuseum waar deze zomer weer het Pauperparadijs wordt gespeeld.